Özellikle yaz aylarında artış gösteren besin
zehirlenmelerinde en önemli etken sıcak havaya bağlı olarak besinlerin saklama
koşullarının doğru olmayışıdır. Uzmanlar yaz mevsiminde yaşanan zehirlenme vakalarında bir artış
olduğunu dile getiriyor ve herkesi gıda
saklama hususunda hata yapmamaya çağırıyor. Yaz aylarında özellikle beyaz
et, yumurta ve ya tatlı tuzlu yiyecek türlerinde yaşanan kolay bozulmalar
dikkat edilmediği takdirde bozulmalara davetiye çıkarabiliyor. Marketlerden
alınan donmuş ürünlerin de buzdolabından alındığı süreç önemlidir. Eğer uzun
süre sıcakla temas etmiş ve siz o ürünü almış iseniz besinde bozulma yaşanmış
olabilir.
Besinlerin bozulmalarının önüne geçmek adına buzdolabı
sıcaklığını iyi ayarlamak özellikle donmuş ürünlerde bu ayarı denetlemek önem
taşıyan bir durumdur. Besin özelliğine göre açık ve ya buzdolabı poşeti
içerisinde kapalı olarak saklanmalıdır. Pişmemiş ürünlerden uzak durup tamamen
pişmiş gıdalar yenmelidir. Kırmızı et ve ya süt gibi ürünler ise ortam
sıcaklığında bekletilmemelidir.
Bozuk yiyecek tüketme durumu yaşadığınız takdirde bedensel
olarak birtakım değişiklikler yaşarsınız. Bunlar arasında şiddetli karın
ağrıları ve ya kramplar, en çok kusma ve ishal, daha ileri derecede ise kan
zehirlenmesi gibi durumlar meydana gelebilir ve hayatınız tehlikeye girebilir.
Böyle durumlarda soğukkanlı olmalı ve semptomlar daha fazla artış göstermeden
bir hastaneye, acile başvurmalısınız. Bağışıklığı güçlendirmek için yapılan tedaviler
ve sıvı artırımı, istirahat tedavinin önemli ayağıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder