13 Eylül 2014 Cumartesi

Yaz aylarında besin zehirlenmesine dikkat

Özellikle yaz aylarında artış gösteren besin zehirlenmelerinde en önemli etken sıcak havaya bağlı olarak besinlerin saklama koşullarının doğru olmayışıdır. Uzmanlar yaz mevsiminde yaşanan zehirlenme vakalarında bir artış olduğunu dile getiriyor ve herkesi gıda saklama hususunda hata yapmamaya çağırıyor. Yaz aylarında özellikle beyaz et, yumurta ve ya tatlı tuzlu yiyecek türlerinde yaşanan kolay bozulmalar dikkat edilmediği takdirde bozulmalara davetiye çıkarabiliyor. Marketlerden alınan donmuş ürünlerin de buzdolabından alındığı süreç önemlidir. Eğer uzun süre sıcakla temas etmiş ve siz o ürünü almış iseniz besinde bozulma yaşanmış olabilir.
Besinlerin bozulmalarının önüne geçmek adına buzdolabı sıcaklığını iyi ayarlamak özellikle donmuş ürünlerde bu ayarı denetlemek önem taşıyan bir durumdur. Besin özelliğine göre açık ve ya buzdolabı poşeti içerisinde kapalı olarak saklanmalıdır. Pişmemiş ürünlerden uzak durup tamamen pişmiş gıdalar yenmelidir. Kırmızı et ve ya süt gibi ürünler ise ortam sıcaklığında bekletilmemelidir.

Bozuk yiyecek tüketme durumu yaşadığınız takdirde bedensel olarak birtakım değişiklikler yaşarsınız. Bunlar arasında şiddetli karın ağrıları ve ya kramplar, en çok kusma ve ishal, daha ileri derecede ise kan zehirlenmesi gibi durumlar meydana gelebilir ve hayatınız tehlikeye girebilir. Böyle durumlarda soğukkanlı olmalı ve semptomlar daha fazla artış göstermeden bir hastaneye, acile başvurmalısınız. Bağışıklığı güçlendirmek için yapılan tedaviler ve sıvı artırımı, istirahat tedavinin önemli ayağıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder